CINO ZUCCHI GIUDECCA PDF

steel and wood towers unify the private balconies, recalling the wooden fishermen’s barracks and the high cranes which mark this side of the Giudecca island. La Giudecca, Venice Picture: Cino Zucchi – Check out TripAdvisor members’ candid photos and videos of La Giudecca. This building is part of a large urban renewal plan on the site of the former Junghans industrial plant on the island of the Giudecca. The general urban scheme.

Author: Golkis Mazunos
Country: Netherlands
Language: English (Spanish)
Genre: Education
Published (Last): 15 July 2011
Pages: 315
PDF File Size: 16.28 Mb
ePub File Size: 11.95 Mb
ISBN: 211-1-73585-765-6
Downloads: 82945
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Kazisar

The winner was Cino Zucchi. China Germany India Mexico, Central America and Caribbean Sri Lanka Korea icon-camera close icon-comments icon-down-sm icon-download icon-facebook icon-heart icon-heart icon–mobile-logo icon-next-sm icon-next icon-pinterest icon-play icon-plus icon-prev-sm icon-prev Search icon-twitter icon-views icon-instagram.

You can ad links, video’s and even use some HTML!

Giudceca general urban scheme, implemented on the basis of the results of a closed competition won by the author, acts as a sort of microsurgery within the delicate body of the city with the construction of a new urban fabric and the renovation of clno industrial buildings converted to residential use.

On the new campo, a building alludes graphically to the stone scores of Venetian buildings, cion there are continual allusions in the openings, in the cornices and in the deformation of the roofs.

A general plan for the whole area an urban improvement scheme was developed from the competition project. More by Cino Zucchi. The system of open spaces, of calli, campi and gardens, and the relation between the canals and water, or with green areas the little private gardens suggest an idea of continuing Venetian urban space.

D – Residential building in La Giudecca, Cino Zucchi | Venice | Italy | MIMOA

It is certainly no coincidence that precisely these are the buildings allocated to non-Venetian buyers. And this character is not derived from a reflection on content, programmes or goudecca.

The area with the Junghans factory buildings before the redevelopmen. And naturally it is conducted through the manipulation of a language that alludes to Venetianness, but in a detached manner, filtered through the experiences of Italian architecture of the s and 60s, but also with cimo eye on Siza and Seven Holl.

  DSL 2640B PDF

It is actually made up of eight small islands that are interconnected by a number of bridges. More projects in Venice. The directions are clear, and useful especially to the non-Venetian. The urban layout of the project recognizes the presence of two heterogeneous scales: It should act as a beautiful song: We prefer you log in when posting a comment.

From Piazzale Roma, those arriving in Venice by car should then take the same route.

Giudecca in Venice | Cino Zucchi Architetti | Archello

It is very Venetian, yet reminiscent of the lesson learnt from the high density low buildings of British postwar experiments. If Walter Benjamin prophetically understood the complex relationships between high-brow and popular culture in the age of technical reproduction, one wonders about the possibilities of contemporary architecture to employ giudfcca resonances of the well-known and giudecxa banal without falling into the pastiches of commercial architecture which is transforming the whole world into a commodified skin-deep image.

Instead it is a slight, elegant and sophisticatedly picturesque view of the modern, immersed in the atmospheres of Venice, in giuecca simulated city. Deep loggias of zucxhi and wood reach over the inner courtyard. The ex-Junghans precinct is thus opened up to the city, creating a new outlook toward the extraordinary landscape of the Laguna. New paths are opened in the gaps between the industrial buildings, a new canal is excavated, and a new urban square bordered by the existing school garden generates a long and interesting view toward the South.

This building is part of a large urban giurecca plan on the site of the former Junghans industrial plant on the island of the Giudecca. The imposed simulated a process of growth or transformation, similar to that of a certain period of the historical city itself, in aspiring to re-establish, or only to suggest, a social, economic and political, hence also urban, complexity.

  DELPHI XE DATASNAP DEVELOPMENT ESSENTIALS PDF

View from the west side of the G1-G2 building looking onto the Rio Morto. To the north the plan takes up the pattern of the existing fabric, in an intelligent micro-town-planning surgery.

From the airport you need only reach Piazzale Roma, and then board the same line of vaporetti.

This is not an idea of heterogeneity and contrast of the picturesque derived from the unexpected mixtures of the contemporary metropolis. The presence of the new buildings is diluted in the network of existing routes, extending and reinforcing it through new openings and connections.

The project acts a sort of “microsurgery” in the former industrial area, including both radical transformations by refurbishment or new construction as well as slight modifications of the existing buildings and open spaces. Text by Mirko Zardini.

It conveys a sentimental vision of Venice that updates its image, extending it and broadening it, and enriching it with all those linguistic zcuchi with the modern from which Venice has been largely excluded.

The five buildings each pursue a particular line of character.

Giudecca in Venice

The traditional plain white giudeccaa window corniche of the minor historical Venetian architecture is changed in proportion and transfigured into a graphic motif and the crowning of the perimeter walls hides the gable roof required by the local regulations, reconducting the volume to an abstract image which is doubled by the reflection in the canal waters. Some of the industrial buildings have thus been maintained, cut, and transformed, or substituted by other buildings insisting on the same foundations.

The materials and the technical solutions of the building are very traditional and the details of their use reveal the impossibility of an historicist replica.